Advert

Korkunç Rakam! 50 Bin Dekarlık Alana Ev Yapıldı

Şanlıurfa da bulunan tarım arazilerinin ve tarihi sit alanlarının imara açılması konusunda bir açıklama yapan 18 oda temsilciliği Harran ovasının imara açılmaması konusunda yetkililere çağrıda bulundular.

507 kez okundu.
Korkunç Rakam! 50 Bin Dekarlık Alana Ev Yapıldı
Advert

Şanlıurfa da bulunan ve 18 oda temsilcisi ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda tarım arazileri ve sit alanlarına yapılan betonarme yapıların bir an önce sonlandırılması konusundaki basın açıklamasında Şanlıurfa da şu ana kadar 50 bin dekarlık alanın betonarmeye çevrildiği ve bu yapılanmanın bir an önce sonlandırılması gerektiğinin altı çizildi.
Mimarlar Odası adına bir açıklama yapan Mimar Bahattin Çelik, Şanlıurfa da bulunan tarım arazilerinin ve tarihi siti alanlarının imara açılmasının kentimizde meydana getireceği etkileri dile getirmek istediklerini belirterek şöyle konuştu; “Bilindiği üzere Şanlıurfa'mız, ülkemizdeki ve Dünyadaki platformlarında verimli tarım arazileri ve tarihe öncülük etmiş aynı zamanda dünya tarihini değiştirmiş alanlarımız ile kendini ispatlamış kadim bir kenttir.
İlimizin genel olarak geçim kaynağı Tarım ve Turizm olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Tarım arazilerinin ve tarihi siz alanlarının imara açılması birçok tehlikeyi ve sorunu beraberinde getirecektir. Dünyada en kolay sağlanan gelirin arazi Rantı olduğunu, bu yüzden verimli tarım arazilerimizin ve tarihi sit alanlarımızın Ranta kurban edilmemesi için gerek mimarlar odası gerek şehrimizde bulunan ilgili meslek odaları olarak bu işin takipçisi olduğumuzu bildirmek isterim.
İlimizin teknik İnsanları olarak eğer gelecek nesillere iyi bir miras bırakmak istiyorsak topraklarımızı ve tarihi alanlarımızı korumak zorundayız. Tarım ve tarih; alanları sadece biz Urfalıların değil geçmişte burada yaşamış olan tüm insanlığın mirasıdır. Bizden sonraki nesillere de aynı şekilde korunarak aktarımını sağlayabilmeliyiz.”
Barınma elbette Önemli, Fakat Tarım Arazileri ve Sit Alanlarının dışı Seçilmeli
Mimar Çelik, barınmanın öneminden bahsederek, barınakların tarım ve sit alanlarının dışında yapılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti; “Barınma ihtiyacı elbette önemlidir ancak bu ihtiyacın verimli tarım arazilerinin ve sit alanlarının zarar görmeden karşılanması ve bu mantıkla planlama yapılması gerekmektedir. Değerli arkadaşlar Günümüzde, teknolojinin gelişimi, nüfus artışı ve tüketici alışkanlıklarının değişmesi gibi sebeplerin meydana getirdiği bilinçsiz ve çarpık kentleşmenin arttığının, ihtiyacı karşılayabilmek için, şehrimizin imarlı alanlarının sınırlarının daha fazla konut ve sanayi alanları açılması için tarım arazilerimizin ve tarihi alanlarımızı içine alarak genişletildiğini büyük bir kaygı takip ediyoruz. Bu şekilde bulmuş oldukları çözüm Şanlıurfa'mızın değerleriyle oynamaktadır.
İlimizde arkeolojik sit, kentsel sit, tarihi sit bölgeleri ve tescilli yapılarımızın toplam sayısı 2000 i aşmaktadır. Bu alanlarımızın korunması hem şehrin turizmine katkı hem de bu bölgede yaşayan insanların geçim kaynağı olacaktır. Bu kentin sağduyulu meslek örgütlerleri olarak çözüm önerimiz tarım ve tarihi alanlarımızı imara açmak yerine şehrimizin gecekondu bölgelerine kentsel dönüşüm projeleri üzerinde yoğunlaşmak hem bu gelecek nesillere bırakacağımız alanlarımızı koruyacak hem de şehrimizin bölgesel kötü siluetinin iyileştirecektir. Hepinize sokaklarında caddelerinde Tarih ve toprak kokan bu şehirde kararlı günler diliyorum.” şeklinde konuştu.
Peltek; “50 Bin Dekarlık Alana Ev Yapıldı”
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, Şanlıurfa genelinde tarım alanlarına şu ana kadar 50 bin dekarlık alanın betonarmeye dönüştüğünü belirterek şöyle konuştu; “Bilindiği tarihi itibariyle 12 Bin yıldan beri bize dünya mirası olarak kalmış olan bu ovamız, maalesef pey der pey çürümeye yüz tutuyor. Güneydoğu Anadolu projesi ile kısım kısım tamamlanan proje ile Türkiye’nin lokomotifi olarak düşündüğüz Harran ovasının son durumu maalesef içler acısı.
Burada bizim de tabirimiz ile her vurulan kazma ve ovada her yapılan ev nedeni ile dünyada bulunan bir aile yok oluyor anlamında değerlendirme yapıyoruz. 12 bin yıl muhafaza edilmiş ve bizlere kadar taşınmış ise bu bizim malımız veya bizim yerimiz değildir. Bu bir dünya mirasıdır.
Bu çarpık yapılaşmayla eğer bu şekilde devam edersek, 200 yıl sonra ova bitecektir. Yani 12 bin yıl muhafaza edilmiş bir toprak bu gün yerel yönetimlerinde ihmali ile maalesef 50 bin dekara şu anda ev yapılmış durumda. Buna hiçbir kimsenin hakkı yoktur.
 Geçmiş sürelerde erozyonla mücadele faslında ülkemizin bir çakıl taşını bile kimseye vermeyiz diye söylemler bulunurken, maalesef burada yani oluşabilecek katmanlı topraklarımız bir günde heba olup gidiyor. Hani Türkiye’nin lokomotifi olacaktı bu ülke.
Kaçak Yapılanmaya İzin Verilmemeli
ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, kaçak yapılara izin verilmemesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti; “Türkiye’nin bütün illerinde yaşayan insanların vergileri ile yapılmış amaç burada Türkiye’nin geleceğini sağlamak, zenginliğini temin etmek sadece bu bölgemize has bir düşünce değildir. Burada mantıklı düşünürsek şayet, ülkemizi kalkındıracak bir alt yapımız var, ama uygulama olarak, ülkemizi batıracak bir uygulama ile karşı karşıyayız.
Burada hepimiz ülkemizi, milletimizi, insanlarımızı ve memleketimizi sevdiğimiz için, bunların bir an önce imar alanıyla ilgili ve kaçak yapılara, geçtiğimiz günlerde Eyyübiye belediyesinin almış olduğu karar İnşallah uygulanır ki bu uygulandığı takdirde Türkiye’ye örnek olabilecek bir karar olduğunu düşünüyorum. Alınan kararda biz kaçak yapıları yıkıp yapılmasına da izin vermeyeceğiz ve bu konuda kimseye de taviz vermeyeceğiz deniliyor. 
Biz bütün odalar olarak alınan bu kararın ve bu konuda alınacak tüm kararların arkasında olacağımızı belirtir, bir an önce ovada bir çivi bile çakılmaması için bütün kurumların gayret göstermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Korkunç Rakam! 50 Bin Dekarlık Alana Ev Yapıldı 63urfahaber.com
Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN