Advert

Yüksek rekolte, fiyatı düşürdü

Tarım diyarı Şanlıurfa’da her geçen yıl üretimi artan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, tezgahlarda yerini aldı. Bu yıl yağış miktarının önceki yıllara oranla daha fazla olması zeytinde verimi artırırken, fiyatı da düşürdü.

362 kez okundu.
Yüksek rekolte, fiyatı düşürdü
Advert

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, tezgahlarda yer almaya başladı. Şanlıurfa'da 15 farklı çeşit olan siyah ve yeşil zeytin tezgahları süslerken, rekoltenin önceki yıllara oranla artması hem üreticiyi hem de alıcıyı sevindirdi. Önceki yıllara oranla bu yıl yağışların fazla olması zeytini bereketlendirirken, fiyatlar ise hem alıcıyı hem de satıcıyı memnun etti.
 
Siyah zeytin çizdiriliyor; yeşil zeytin kırdırılıyor
Pazarda tezgahlara serilen zeytin, makineden geçirildikten sonra ambalajlanarak kiloyla satışa sunuluyor. Siyah zeytin makine ile çizdirilirken, yeşil zeytin ise kırdırılıyor.
 
15 çeşit zeytin bulunuyor
Havaların soğumasıyla hasadı başlayan 15 farklı çeşit siyah ve yeşil zeytin tezgahlarda bulunuyor. Zeytinler, çizilme ve kırılma şekline göre 5 ile 12 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
 
Bu yıl 9 bin ton rekolte bekleniyor
Yeni mahsul zeytinin tezgahlarda satışı yapılması yaklaşık 40 gün sürerken, geçtiğimiz yıl zeytinde yaklaşık 7 bin ton verim sağlandı. Bu yıl yağış miktarının daha fazla olması nedeniyle 9 bin ton rekolte bekleniyor.
 
Şanlıurfalılar zeytini genellikle sade tüketmek yerine üzerine pul biber, nar pekmezi ve halis zeytinyağı dökerek, ekmek bandırarak tüketiyor. lezzetli olan zeytinler sabah sofraların vazgeçilmezi oluyor. Şanlıurfa'da son zamanlarda zeytin ağacı dikimi neredeyse fıstık ağaçlarıyla yarışır duruma geldi.
 
'Bu yıl zeytinler daha temiz'
Zeytin ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan zeytin satıcısı Mehmet Bozkurt, "Zeytin fiyatları 5 ile 12 TL arasında değişiyor. Zeytin çeşitleri olarak Gemlik, Ayvalık, Nizip, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Derik, zeytinleri burada mevcuttur. Genel olarak Nizip Halhallı isimli meşhur zeytinimiz vardır, bu zeytinler 30-35 yıllık bir kökene dayanıyor. Şanlıurfalılar bu çeşit zeytinleri daha çok tercih ediyor. Pazara getirilen bu zeytinleri çeşidine göre makineden geçiriyoruz. Siyah zeytinleri çizdiriyoruz, yeşil zeytinleri ise kırıyoruz. Zeytinler kırdırıldıktan sonra temiz suyla yıkanır, ona göre ilaçlanır. Geçen yıl zeytinde kurtlanma problemi yaşandı ama bu yıl zeytinler daha temiz. Sofralık zeytin farklı bir şekilde muhafaza edilirken, depolanacak olan zeytin daha farklı bir yöntemle muhafaza edilir. Zeytinin tüketimi konusunda kendi tezgahımda yıllık 100 ton zeytin satıyorum." ifadelerini kullandı.  

Yüksek rekolte fiyatı düşürdü 63urfahaber.com
Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN