Advert

Şanlıurfa da Fiyatlar düşük olmasına rağmen alıcı yok

Şanlıurfa’da bu yıl sebze ve meyvenin fazla olması nedeniyle tonlarca patlıcan ve soğan çürümeye terk edildi. Ayrıca pandemi nedeniyle yurtların kapalı olması, düğün salonlarının yemek yapmaması ve fabrikalarda çalışan işçi sayısının az olması gibi etkenler nedeniyle sebzeler satılamayınca hal pazarında çürümeye terk edildi.

1074 kez okundu.
Şanlıurfa da Fiyatlar düşük olmasına rağmen alıcı yok
Advert

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Kemal Sezer, 10 aydır görev olduğunu ve bu yıl verimin yüksek olmasının yanında koronavirüs nedeniyle toplu yemek yapılan yerlerin kapalı olması tüketimin az olmasında rol oynadı. Sebze ve meyve il içerisinde tüketilmediği için maalesef tonlarca patlıcan ve soğan heba oldu” dedi.
 
“Sebzede büyük düşüş oldu”
“Salatalık ve biber üretiminin yüksek olması nedeniyle çevre illere satışımız oldu.” diyen Sezer, “Biber ve salatalığı Batman, Adıyaman, Diyarbakır, adana ve Gaziantep’e gönderdik. Ayrıca seracılık faaliyetleri kentimizde arttığı için dışarıya ihracat da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Urfa patlıcanı tercih edilmiyor
Urfa patlıcanın çevre illerde tercih edilmediğini söyleyen Sezer, “Hal pazarında patlıcanın kilosu 50 kuruşa satılıyor. Ürün hem bol hem de acı olduğu için fiyatı geçen seneye göre uygun gidiyor. Geçen yol fiyatı 3 lira olan kırmızı biber bu 1 lira ile 1.5 lira arasında satılıyor. Bursa domatesi 80 kuruş, Tokat domatesi 1.5 lira ve dışardan getirdiğimiz patlıcan ise 1 lira ile 1.5 lira arasında değişiyor.” diye konuştu.
 
Pandemi nedeniyle ürün fiyatları düştü
Hilvan, Suruç ve Bozova ilçelerimizden kamyonlarca biber geldiğini ifade eden Başkan Sezer,
“Ürün fazla ve dışarıya da gidilmediği için bu birkaç gün içinde 7 ton patlıcan imha edildi. 12 ton da soğan imha edildi. Bu durumun oluşmasın da pandeminin etkisi de çok fazla yurtların açılmaması lokantaların yeterince iş yapmaması, düğün salonların kapalı olması, fabrikaların kapalı olması ve az işçi çalıştırılması gibi etkenler nedeniyle fiyatlar düştü”
 
Komisyoncular fazla kazanmıyor
Tarladan tüketiciye kadar gelen fiyat farkı komisyoncuların kar yapmasından kaynaklanmadığını söyleyen Sezer, “Fiyat yükseltisinin nedeni satıcının pahalı satmasıdır. Burada komisyoncular fazla kazanç elde etmiyor. Hamal, kira, çuvalı, yevmiye masrafı var. Bu masraflar göz önünde bulundurulduğunda fazla bir kazanç yok daha çok marketlerde, pazarlarda fiyatlar yükseliyor.  buradaki fiyatların aynı olmaması da ürünün kalitesinden dolayı örneğin domatesten 3 çeşit var ve hepsinin fiyatı da farklı.” diyerek sözlerine son verdi.
 
“Gelen malların yarısı çürüyor”
Bu sene en büyük problemi biberde yaşıyor, biberin durumu bu sene içler acısı diyen
Hal pazarı esnafı Adnan Karaburç ise, “Pandemiden dolayı esnaf dışarı çıkamıyor. Esnaf mağdur durumda. Gelen malların yarısı çürüyüp imha ediliyor.  Çiftçiden tutun hamalına kadar perişan durumdayız. Önceki yıla göre fiyatlar çok düşük. Dışarıya gönderemiyoruz hem biber acı olduğu için hem uzun süre dayanıklı olmadığı için dışarıya gitmiyor. Acı biberi seven, dışarıda olan Urfalılar da pandemiden dolayı Urfa’ya gelemedikleri için bundan dolayı da biber satışı düştü.  Yetkililerden destek istiyoruz.” dedi.
 
Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

Şanlıurfa da Fiyatlar düşük olmasına rağmen alıcı yok 63urfahaber.com
Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN