Advert

Çat kapı aşı çalışması

Şanlıurfa'da sağlık ekipleri yeni tip koronavirüs ile mücadelede kapsamında adreslerini belirlediği 65 yaş üstü kişileri ziyaret ederek aşılarını gerçekleştiriyor.

1270 kez okundu.
Çat kapı aşı çalışması
Advert
Kent genelinde başlatılan aşılama çalışmasında bu güne kadar yaklaşık 90 bin kişi aşılandı.
65-80 yaş aralığında yaklaşık 110 bin kişinin yaşadığı Şanlıurfa’da aşılama çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Yaklaşık 90 bin kişinin aşılandığı kentte ekipler,  65 yaş üstü vatandaşların evlerine gidiyor. Uyulması gereken maske, mesafe ve hijyen gibi konularda vatandaşlar bilgilendiriliyor.

Randevu sisteminde adresleri tespit edilen vatandaşların ikametlerine giden sağlık ekipleri vatandaşların onayını aldıktan sonra aşılamayı gerçekleştiriyor.

Kırsal mahallelerde vatandaşların aşılarını gerçekleştiren sağlık ekipleri olası alerjik reaksiyona karşı yarım saat aşı yapılan kişilerle ilgilenip sosyal mesafe, temizlik ve maske kullanımı konusunda bilgiler veriyor.


Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü ekipleri, merkez Karaköprü İlçesine bağlı Büyükördek ve Çömlekçi mahallesinde daha önce randevu alan vatandaşların aşılarını gerçekleştirdi.
Jandarma ekiplerinin destek verdiği aşı çalışmasında 65 yaş üstü vatandaşlara Covid-19 aşısı yapıldı.

Aşılanan Emin Doğan; "Karaköprü’ye bağlı çömlekçiler mahallesi randevularımızı almışlar gelip aşılarımızı yaptılar. Şimdi aşılarımızı olduk. Sağlıkçılar Neler yapmamızı gerektiği hakkında, maskemizi takmamızı ve mesafeye dikkat etmemizi söylediler. “ifadelerini kullandı

Aşısı yapılan Nebi Doğan:, Sağlıkçılar geldi, aşı olduk ,ondan sonra sağlıkçılar mesafeye toplumda uzak durmamız gerektiğini söylediler." şeklinde konuştu. 

Şanlıurfa il sağlık müdürü Emre Akkuş:  “Şanlıurfa’da ilk başlangıçta sağlık bakanımızın ve Cumhurbaşkanımız aşılamayla beraber Urfa da ilk önce sağlıkçıların aşılanmasına başlandı. Devamında sağlıkçıların ilk doz aşıları bittikten sonara 85 90 özeri derken günden güne bakanlığımızın açıkladığı takvime göre en son 65 yaş özeri tüm vatandaşlarımızın aşıları hastanelerimizde, sağlık ocaklarımızda, üniversite ve özel hastanelerde randevu alınarak aşlamalarına geçildi.

90 BİNİN ÜZERİNDE AŞILAMA YAPILDI
Aşlar malumunuz olduğu özere randevularla yapılmakta ancak bölgemiz itibariyle bu bölgede şu ana kadar yaklaşık 90 binin özerinde aşılama yapıldı. Bu aşlamayla beraber istediğimiz hedef nüfusun aşılanma oranına diğer illere göre biraz daha geride bulunuyoruz. Bunun için sahadaki çok fazla bize gelen talepler sıkıntılar bunların çözüm arayışlarıyla beraber, vatandaşlarımızın özelikle bu bölgede kırsal kesimde, teknolojiden uzak olması teknolojiye yabancı olması yakınları tarafından kendilerine duydukları kulaktan duyma yanlış bilgilerle beraber bu aşlamaların önünde bir engel olduğunun tespitini yapmış bulunmaktayız. Bunun özerine sayın valimiz, kaymakamımız ve kamu kurum kuruşlarıyla birlikte sağlık çalışanlarımızla, onlar bize gelmiyorsalar biz onların ayağına gidelim diyerek bir seferberlik başatlık. Bununla birlikte vatandaşlarımızı, arayarak aile hekimlerimizin özerinden kovid -19 çağrı merkezimiz özerinden aşıyla ilgili bir merkezimiz var bu merkezde kendilerini arayarak kafalarında aşıyla ilgili sorularla ve sıkıntılarla ilgili kafalarına takılan ne varsa bunların hepsini kendilerine cevaplıyoruz ve anlatıyoruz.


200 EKİPLE AŞILAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
İlk dönemde özelikle etrafında aşı olanların bir yan etki gelişmemiş olması, etrafında bu aşıdan dolayı o kadar bahsedildiği kadar kötü bir durumun meydan gelmemiş olması, sonradan da diğer vatandaşlarımıza bir örneklik teşkil ediliyor bir cesaretliK teşkil ediyor. Bizde bunların bu cesaretlerini biraz daha artırarak kendilerine aşıyla ilgili kulaktan dolam bilgilerle direk resmi makamlardan ilk bilgileri kendilerine vermek istiyoruz ve doğru bilgileri aktarmak istiyoruz. Bununla beraber vatandaşlarımızı arıyoruz, aşı olmuş, olmamış hepsinin ayrıntısını değerlendiriyoruz. Ekiplerde kırsal kesimlerde, köylerde,  ilçe dışında oturan bütün kesimlere tüm ilçe sağlık müdürlüklerimize bağlı olarak daha önce filyasyon da görev yapan arkadaşlarımızı bu taraf aktararak, şuanda sahada yaklaşık 200 tane ayrı ekibimizle beraber, vatandaşımızın ayağına gidiyoruz evine gidiyoruz, köyüne gidiyoruz. tabi burada muhtarımız sağ olsun o bölgede ki okul varsa okul müdürlerimizin o bölgede kendilerini tanıyan kimler varsa kendileriyle beraber kapı kapı geziyoruz anlatıyoruz. Bunların randevularını oluşturuyoruz. Orada direk aşılarını yapma gayreti gösteriyoruz. Son dönemde bunun ciddi anlamda faydasını gördük ve bu bölgede de bağışıklamayla da mavi risk durumunun en düşük risk durumunun devam edebilmesi için bağışıklığımızın beli bir seviyenin özerinde, olması ve en çok hastaneye yatan çok ölüme neden olan en çok yoğun bakım yatış sürecinin olduğu yaş gurubu dediğimiz 65 yaş vatandaşlarımızın aşılamasını yaparsak, en azında kovid süresinde daha rahat etmek istiyoruz. Daha kolay ve bu vatandaşlarımızın ölümünün azalması ve hastaneye daha az yatması sağlık sistemimizin tıkanması ününe de geçmiş olmak istiyoruz.  İnşallah bu süreci vatandaşlarımızın bilinçlendirmesiyle, vatandaşlarımızın sürece katkısıyla beraber ve etrafında bulunanların bu süreçle beraber hepimizin el ele vererek. toplumsal bir birliktelik oluşturularak bu pandemi sürecinin özerinden gelmek istiyoruz. Şanlıurfa’mızın mavi olarak kalmasının, devamını istiyoruz." dedi
 
Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

Çat kapı aşı çalışması 63URFAHABER.COM
Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN