Spor Toto Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Hilvan Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete sunulan Mini Gençlik Merkezi ve Bilgi Evi’nin açılış törenine, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Hilvan Kaymakamı Halid Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, İl Jandarma Komutanı Albay Nuri Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Hilvan Mini Gençlik Merkezi ve Bilgi Evi’nin açılış töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, açılışı yapılan hizmetin çok değerli olduğunu kaydederek, eğitim meselesinin yerel yönetimlerle, belediye başkanlarıyla, kamu idarecileri, veliler ve vatandaşlarla en fazla kafa yorulması gereken konulardan biri olduğunu ifade etti.
Vali Erin, “Eğitim konusunu, çocuklarımızın geleceğe hazırlanması meselesini eğer çözemezsek, bir yere varabilme hedefimiz ve şansımız yoktur. Şanlıurfa olarak bu uğurda çok mesafeler aldığımızı hepiniz biliyorsunuz. Özellikle 2000’li yıllardan sonra Şanlıurfa’nın kamu yatırımlarında en fazla payı aldığını, bunun başında da eğitimin geldiğini hepiniz biliyorsunuz. Tarım ve sulamadan sonra aradan geçen 15 yıldan sonra genel bütçeden en fazla payını alan sektör, eğitim sektörüdür. Ancak geldiğimiz noktanın yeterli olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Sadece devlet bütçesinden ayrılan kaynaklarla bu problemin üstesinden gelmemizin mümkün olmadığını da hepiniz biliyorsunuz. 15 yıl içinde 5 bin derslikten 17 bin 500 dersliğe ulaştırdığımız bir eğitim öğretim çıtası var. Ancak buna rağmen hala il genelinde 2 bin 300 kadar okulumuzun 750-800’ünde ikili eğitimin devam ettiği gerçeği ile karşı karşıyayız” dedi.
Göreve geldiği günden bu yana eğitimdeki sıkıntıları ortadan kaldırmak için büyük bir çaba sarfettiğini kaydeden Vali Erin, 2019 yılında ikili eğitim dönemini kapatmak için en az 5 bin dersliğe daha ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Bu rakam, Cumhuriyet tarihinden 2000’li yıllara varana kadar inşa ettiğimiz derslik sayısı kadardır. Az bir iş ve kaynak değil, ama temin edilemeyecek de değil. Urfa’nın ileri gelenleri, sorumluluk makamında olanlarla elele verdiğimizde bulamayacağımız bir kaynak değil. Bunun en somut örneği, Tarım Bakanımız Bakan olarak atandıktan sonra gerçekleştirilen toplantılar sonrası son dört ay içinde Şanlıurfamıza eğitim alanındaki yatırımlara ilave olarak 500 milyon TL’lik kaynak ayrılmasıdır. Bu kaynakla 2017 yılı yatırımlarına ilave olarak 1500 derslik daha ilave etmiş olacağız” diye konuştu.
Eğitimin fiziki altyapısını tamamlamanın önemine işaret eden Vali Erin, Şanlıurfa’nın 2018 yılı eğitim yatırımlarına da bütçeden ayrılan paya ilave olarak 500 milyon TL’lik ek kaynağın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından söz verildiğini belirterek, “Bunu sağlayan devlet büyüklerimize, Milli Eğitim Bakanımıza ve Tarım Bakanımıza teşekkür etmeyi borç biliyoruz” dedi.
Sadece fiziki altyapı ile toplumu bir yere taşımanın mümkün olmadığını da dile getiren Vali Erin, çocukların ve gençlerin derslerde olduğu kadar milli ve manevi duygulara bağlı, donanımlı olarak yetiştirilmesinin de önemine işaret etti.
Şanlıurfalı gençlerin üniversiteye kazandırılması amacıyla daha büyük ve farklı bir planlama yapılması gerçeğinin de masada bulunduğunu dile getiren Vali Erin, “Yüz gencimizden sadece 22, 23’ünün üniversiteye yerleşmesini kaldıramayız. Kamu idaresinin başında bulunan Vali olarak bana, Kaymakamlarımıza, Milli Eğitim Müdürümüze çok büyük sorumluluklar düşüyor. Onun dışında belediyelerimiz ve tüm yerel yönetimlerimiz, Şanlıurfa’nın değerli ilim irfan insanları, varlıklı ve durumu iyi olan insanlarımızın elini taşın altına koymasının zamanı olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu