CGTN anketi: Ticaret savaşı mantığı, Avrupa’nın endüstriyel endişesini çözemez

Serbest ticaretin ve çok taraflılığın güçlü savunucularından biri olarak görülen Avrupa Birliği (AB), son dönemde artan endüstriyel kaygıları ve korumacı eğilimlerin etkisi altında kalıyor.

GÜNCEL - 02-06-2026 16:44

Serbest ticaretin ve çok taraflılığın güçlü savunucularından biri olarak görülen Avrupa Birliği (AB), son dönemde artan endüstriyel kaygıları ve korumacı eğilimlerin etkisi altında kalıyor. Çin'e yönelik ticaret korumacılığı önlemlerinin ise uzun vadede Avrupa ekonomisine zarar vereceği değerlendiriliyor.

Çin Medya Grubu'na (CMG) bağlı Çin Global Televizyon Ağı (CGTN) tarafından gerçekleştirilen anket sonucuna göre, katılımcıların büyük bölümü ticaret korumacılığının endüstriyel rekabet gücünü artırmayacağı görüşünü paylaşıyor. Katılımcılar, AB'nin sürdürülebilir kalkınmayı ancak açık piyasa ilkelerine ve uluslararası ticaret kurallarına bağlı kalarak sağlayabileceğini düşünüyor.

Ticaret savaşlarının kazananı olmadığı yönündeki görüş ankette de öne çıktı. Katılımcıların yüzde 84,1'i AB'nin gümrük vergilerini artırmasını tipik bir korumacılık örneği olarak değerlendirirken, bunun uluslararası ticaret kurallarıyla bağdaşmadığını belirtti. Yüzde 82,6'lık kesim bu tür uygulamaların Avrupa şirketlerinin uluslararası rekabet gücünü zayıflatacağını ifade ederken, yüzde 90,5'i ise yüksek gümrük vergilerinin maliyetinin nihayetinde Avrupalı tüketicilere yansıyacağını kaydetti.

Ankete katılanlar, Çin'in elektrikli araçlar, güneş panelleri ve lityum pil gibi yeşil teknoloji ürünlerinin Avrupa pazarındaki varlığının, Avrupa'nın yeşil dönüşüm ihtiyaçlarıyla doğrudan bağlantılı olduğu görüşünü dile getirdi. Katılımcıların yüzde 86,7'si AB'nin korumacı önlemlerinin teknoloji paylaşımı ve iş birliğini engellediğini belirtirken, yüzde 89'u bunun iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm alanlarındaki uluslararası iş birliğine zarar verdiğini ifade etti.

Katılımcılar ayrıca “adaletsiz ticaret uygulamalarının” tamamen dış ticaret fazlası veya açığına göre değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Verilere göre AB, 2024 yılında Çin ile hizmet ticaretinde 50 milyar doları aşan fazla verdi. Bu nedenle ticaret dengelerinin ve ekonomik kazanımların daha kapsamlı ve nesnel bir bakış açısıyla ele alınması gerektiği vurgulandı.

Ankette katılımcıların yüzde 85,9'u gümrük vergilerinin ticari anlaşmazlıkları artıracağını, yüzde 82,8'i korumacı politikaların Avrupa'nın endüstri yapısındaki sorunları çözemeyeceğini ve uluslararası ticaret ortamına zarar vereceğini belirtti. Yüzde 87,2'si ise küresel tedarik zincirlerinin derin şekilde birbirine bağlı olduğunu, Çin ile ekonomik ayrışmanın Avrupa açısından kendi kendini tecrit etme riski taşıdığını ifade ederek, fırsat ve kalkınmanın ancak dışa açıklık ve işbirliği yoluyla sağlanabileceğini kaydetti.

CGTN'nin İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça yayın platformlarında gerçekleştirilen ankete, 24 saat içinde 7 bin 497 uluslararası kullanıcı katıldı.

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri