BM Güvenlik Konseyi’nde “BM Şartı’nın Amaç ve İlkelerini Koruyalım, Merkezinde BM’nin Yer Aldığı Küresel Sistemin Otoritesini Güçlendirelim” başlıklı oturum düzenlendi. Oturuma, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi başkanlık etti.

Wang Yi, oturumun ardından İran’daki savaşa ilişkin soruları yanıtladı. Çin’in çatışmanın sona erdirilmesi için başından bu yana diplomatik çabalarını sürdürdüğünü belirten Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu dört maddelik önerinin Orta Doğu’da barışın yeniden tesis edilmesi açısından yol gösterici olduğunu söyledi.

Çin’in çatışmanın taraflarıyla birlikte bölgedeki ve uluslararası düzeydeki önemli aktörlerle yakın koordinasyonu sürdürdüğünü ifade eden Wang Yi, bölge ülkelerinin egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Wang ayrıca sivillere ait ve askeri olmayan tesislerin korunmasının, deniz taşımacılığı güvenliği ile enerji altyapısının güvence altına alınmasının ve nükleer silahların yayılmasını önleme sisteminin otoritesinin korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Mevcut süreçte kritik unsurun ABD ile İran arasındaki görüşmeler olduğuna dikkat çeken Wang Yi, Pakistan başta olmak üzere bazı ülkelerin arabuluculuk girişimlerini desteklediklerini, ABD ve İran’ın diyalog yönündeki çabalarını da olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Sorunun kısa sürede ortaya çıkmadığını, bu nedenle karşılıklı düşmanlığın da bir günde ortadan kaldırılamayacağını belirten Wang, buna rağmen müzakerelerde sağlanacak her ilerlemenin barış umutlarını güçlendireceğini söyledi. Wang Yi, çatışmanın bir gün daha erken sona ermesinin bile sivil kayıpların azaltılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, ilgili tüm taraflara bir an önce ateşkes sağlanması ve Orta Doğu’da barışın yeniden tesis edilmesi için ortak hedef doğrultusunda hareket etme çağrısında bulundu.

Hibya Haber Ajansı