Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Prag'daki Karolinum'da gerçekleştirdiği atama töreninin ardından, hızlı teknolojik gelişmeler çağında eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu fırsat ve risklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Atama kararnamelerini takdim ettiğini belirten Pavel, "Prag'daki Karolinum'da 91 yeni profesöre atama kararnamelerini sundum. Mevcut eğitim sistemi temel bir dönüşümle karşı karşıya" dedi.

Yapay zekanın eğitim ve toplum üzerindeki kaçınılmaz etkisine dikkat çeken Pavel, "Yapay zekanın ortaya çıkışı muazzam fırsatlar getiriyor, ancak aynı zamanda ciddi riskler de doğuruyor. Yapay zeka göz ardı edilemez veya kaçınılamaz. Onunla yaşamayı ve toplumun yararına en iyi şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Pavel, üniversitelerin gelecekte üstleneceği role ilişkin "Üniversitelerin anlamlı ve saygın kurumlar olarak kalabilmeleri için eleştirel düşünmeyi, bağlamı derinlemesine anlamayı, özgün yaratıcılığı ve bağımsız olarak tartışma yeteneğini daha da geliştirmeleri gerekir. Bunlar, hızlı teknolojik gelişme çağında en değerli olacak becerilerdir” açıklamasını yaptı.

Hibya Haber Ajansı