Advert

Musul'u IŞİD'in Elinden Kurtarma Planı

Uluslararası koalisyonun mayıs ayında başlaması planlanan Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili görüşmeler sürerken, gözler Türkiye'nin vereceği desteğe çevrildi.

2793 kez okundu.
Musul'u IŞİD'in Elinden Kurtarma Planı
Advert

Türkiye'nin Irak'a yardım taşıyan C-130 tipi 2 askeri uçağı, Irak'taki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne indi. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Kaymakçı, "Türkiye, gerek DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde kardeş Irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliği ve bütünlüğü için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" dedi.

KUZEYE ÇIKIŞ VE PETROL PAYLAŞIMI

Ortadoğu ve terör uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, Musul'u kurtarma planı ve Türkiye'nin vereceği destekle ilgili olarak "Bu harekât Obama'nın askeri planına göre büyük operasyonun başlangıcı. IŞİD Musul'da askeri noktalara saldırdı, ordu binalarını havaya uçurdu, Musul Müzesi'ndeki heykelleri kırarak algı operasyonu yürüttü. ABD'nin, IŞİD'in gelir ve petrol sahalarını azaltmak ve ilerleyişini önlemek istediğini görüyoruz. IŞİD'i kuzeye doğru püskürtecekler. Bu, Suriye topraklarını içine alacak bir operasyonu ileride gündeme getirebilir. Bu operasyon kuzeye çıkışın ilk sinyali. Operasyon, 'de facto' olarak Irak'ın iradesinin bölünmesinin yanı sıra petrol kaynaklarının nasıl paylaşılacağının emareleridir. Kürtler aslan payını aldı. Basra petrollerini Şiiler aldı. Sünniler ise ekonomik cebirden pay alamıyorlar" dedi.

Caşın, Ankara'nın tavrının değiştiğini vurgulayarak, "Savunma Bakanı'nın Irak ve Erbil'e gitmesi istihbarat ve güvenlik anlaşması yapılabileceği anlamına geliyor. IŞİD'in terör saldırılarını artırması ve Türkiye'yi tehdit eder hale gelmesiyle, Türkiye'nin IŞİD'e karşı farklı bir politika uygulayacağını söyleyebiliriz. Türkiye'nin beklentilerine ABD ne kadar cevap verirse, Türkiye de koalisyona o denli destek verir" diye konuştu.

Musul'u IŞİD'in Elinden Kurtarma Planı
Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
GAZETECİLER KARAKÖPRÜ’DE BULUŞTU
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN
BU FAKİR İNSANLARA LÜTFEN KARIŞMAYIN