Marbaş Menkul Değerler tarafından yayımlanan Holding Bülteni’ne göre, araştırma kapsamındaki Anadolu Grubu Holding (AGHOL), Doğan Holding (DOHOL), Koç Holding (KCHOL) ve Sabancı Holding (SAHOL) için ortalama net aktif değer (NAD) iskontosu -yüzde 47,3 seviyesinde hesaplandı.  

Analizde NAD, holdinglerin iştiraklerinin piyasa değerleri, sahiplik oranları ve net nakit/borç pozisyonları dikkate alınarak hesaplanan ve şirketlerin gerçek değerini yansıtan temel bir gösterge olarak tanımlandı.  

Verilere göre holding bazlı NAD iskontoları şu şekilde sıralandı: AGHOL: - yüzde 43,2        DOHOL: - yüzde 55,3 KCHOL: - yüzde 35,2 SAHOL: - yüzde 55,5  

Bu sonuçlara göre özellikle Doğan Holding ve Sabancı Holding’in NAD’a göre daha yüksek iskontoyla işlem gördüğü dikkat çekti. Koç Holding ise diğer holdinglere kıyasla daha düşük iskontolu görünüm sergiledi.  

Analizde ayrıca güncel NAD’ın, holdinglerin bağlı ortaklıklarının piyasa değerlerindeki değişimlere bağlı olarak sürekli güncellendiği ve iskontoların bu değişken yapıya göre şekillendiği ifade edildi.  

Marbaş Menkul, söz konusu verilerin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve yatırım tavsiyesi niteliği taşımadığını da vurguladı.

Hibya Haber Ajansı