Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Orta Doğu’daki duruma ilişkin düzenlenen acil oturumda konuşan Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, ABD ve İran'ın karşılıklı saldırılar düzenlediğini, Bahreyn ve Kuveyt'teki hedeflerin de bu saldırılardan etkilendiğini belirtti. Fu Cong, tüm tarafların BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine uyması gerektiğini vurguladı.
Fu Cong, Çin'in öteden beri uluslararası ilişkilerde askeri güç kullanılmasına veya tehdit edilmesine karşı olduğunu belirtti. Tarafların soğukkanlı ve temkinli davranması, tehdit edici açıklamalardan ve askeri provokasyonlardan kaçınması çağrısında bulundu.
Orta Doğu ülkelerinin egemenliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Fu, sivillerin ve askeri olmayan hedeflerin korunması gerektiğini vurguladı.
Fu, ABD ve İran'ın Pakistan ve Katar'ın desteğiyle görüşmelere başlamasını olumlu karşıladı. Askeri yöntemin sorunu çözemediğini, gerçeklerin diyalog ve müzakerenin tek doğru seçenek olduğunu kanıtladığını belirtti.
Mevcut ateşkesin zayıf olduğuna dikkat çeken Fu Cong, kapsamlı ateşkes sağlanması, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisinin korunması ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için çaba harcanması şeklinde üç maddeden oluşan bir öneri sundu.
Hibya Haber Ajansı
