15 Temmuz’da Ne Oldu? Saat Saat
15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ’nün Türkiye’nin birlik ve beraberliğini hedef alarak gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişimi gerçekleşti. 15 Temmuz’da yaşananlar ise tüm dünya tarafından hayretle izlendi.
15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir grup askerin kendilerini “Yurtta Sulh Konseyi” olarak adlandırması ve ardından TRT binasına girmesiyle birlikte darbe bildirisi yayınlandı.
Darbeci askerler tarafından yapılan darbe planlamalarına göre asıl darbe gece 03:00 – 06:00 arasında gerçekleştirilecekti. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından darbe girişimi istihbaratının alınmasıyla birlikte mecburen daha erken saatte 22.00 civarında başlatıldı.
İstanbul Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü başta olmak üzere İstanbul’un birçok noktası Jandarma Genel Komutanlığı askerlerince trafiğe kapatıldı. Aynı zamanda köprülerin trafiğe kapanmasıyla aynı anda Ankara’da F-16 tipinde yaklaşık 10 uçak alçak uçuş yaparak ses etkisi yaratmaya başladı.
Savaş uçaklarının saatler boyu görevine devam edebilmesi için İncirlik Üssü’nde yer alan bir yakıt ikmal uçağına görev verildi. Ardından ise saat 22.30 civarında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm personeller göreve çağrıldı.
Yine saat 22.30 civarında MİT binasına askeri helikopterle saldırı düzenlendi ve yaklaşık olarak 15 dakika boyunca saldırı devam etti. MİT güvenlik görevlileri yapılan bu saldırıya silahlarıyla karşılık verdi. Karşılıklı çatışma yaşandı. İstanbul Atatürk Havalimanı ise acil iniş yapacak uçaklar için iniş izinlerine açıldı. Acil iniş yapacak uçaklar hariç uçak – iniş kalkışları tamamıyla yasaklandı.
Bunun yanı sıra yaşanan bu hareketlilik ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi E-posta adresi üzerinden Türkiye’de yer alan onlarca kanala ve yüzlerce basın mensubuna Ülke yönetimine el konulduğuna dair mail atıldı. Mesajın gönderildiği anda TRT 1 ekranlarında yapılan canlı yayın kesildi ve haber spikeri Tijen Karaş’a silah zoruyla darbe metni okutuldu.
Askeri hareketlilik büyük bir hızla devam ettiği esnada o an Marmaris’te bulunan Erdoğan, hemen CNN Canlı yayına görüntülü bir şekilde bağlandı ve darbenin TSK tarafından yapılmadığını ileterek halkı sokaklara çağırdı. Herkesin havalimanı, meydan ve köprülerde olmasını istedi ve ardından tüm camilerden sela okunmaya başladı.
Gece yarısının sonrasında 1.00 civarında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCK’nın 309, 311, 312 ve 313. maddeleri ele alınarak resmen soruşturma başlatıldı ve yüzlerce kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılarak yargı anlamında ilk adım atılmış oldu.
Sadece birkaç dakikalık süre sonrasında ise Ankara Emniyet Müdürlüğü, Hain darbeci askerlerin kullandığı savaş uçaklarınca bombardımana tutuldu ve aynı saldırı yaklaşık 20’şer dakika aralıklarla 3 kez gerçekleşti. Saat gece 02.00 civarında ise Ankara’da darbe teşebbüsünde bulunan askerlerin kontrolünde olan iki helikopter ise Türk Hava Kuvvetleri’ne ait olan iki adet F-16 savaş uçağınca vuruldu ve düşürüldü.
O anda İstanbul’da hem Cumhurbaşkanı hem de diğer siyasiler tarafından sokağa çıkma çağrısı yapılması sonucunda evinden çıkan insanlar, darbeci askerlere göğüs göğüse silahsız bir şekilde direndi.Darbeci askerlerin saldırması sonucunda AKP Reklam Kampanya Editörü Erol Olçak’da dahil olmak üzere yüzlerce vatandaş şehit oldu.
Aynı dakikalar içerisinde milletvekilleri acil bir şekilde TBMM’de toplanmışken, darbeci askerler TBMM’ye saldırı düzenledi. Art arda 4 kez yapılan saldırı sonucunda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
Gece 03.20 civarında İstanbul’da darbecilerin kontrolünde olan tüm savaş uçakları alçak uçuş yaptı ve ses duvarını aşarak büyük korku yarattılar. Aradan geçen 10 dakikadan sonra darbeciler Doğan Medya Merkezi’ni bastı ve CNN Türk yayını kestiler. Hurriyet’in basımını durdurdular, yine Digiturk’un yayınını durdurup TÜRKSAT Gölbaşı tesislerine art arda bomba attılar.
Yine aynı dakikalar içerisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na saldırmaya çalışan hain askerler, polislerce etkisi hale getirildi ve tutuklanarak gözaltına alındı.
30 dakika sonra Erdoğan, savaş uçaklarından gizlenebilmek için yolcu uçağına binerek İstanbul’a geldi ve iner inmez Atatürk Havalimanı’nda basın açıklaması yaptı.
Saat sabaha yaklaştığı esnada 05.00 civarında İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbeyi başlatan, planlayan, içinde olan herkese darbeye teşebbüs suçundan dolayı soruşturma açtı. Ardından ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’da birçok kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarttı.
Saat 06.40 civarında Boğaziçi Köprüsü’nü etkisi altına alarak onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan 50 kişilik hain asker grubu teslim oldu. Boğaz Köprüsü emniyet güçlerince geri alındığı anda Türk Telekom binasında yer alan darbecilerde teslim olduklarını açıklayarak silahlarını bıraktı. Bunun yanında Kuleli Askeri Lisesi’nde eğitim gören 80 öğrenci hakkında gözaltıkararı çıkarıldı. Bunun yanı sıra Jandarma Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesini de ele geçirmeye başlayan 250 asker etkisiz hale getirildi ve 17 darbeci asker öldü.
En son olarak Genelkurmay Başkanlığı’nı kontrol altına alan darbeci askerlere ilişkin gerçekleştirilen operasyon beraberinde toplam olarak 700 silahsız er ve erbaş teslim olduklarını açıkladı.

