Gazetenin Yükselen Piyasalar sayfasında Dan Bogler imzalı yazıya göre, geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hırslarının dizginlenmesi" piyasalar tarafından iyi karşılandı.

Ancak AKP'nin parlementodaki çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle piyasaların istikrarsız bir koalisyona, ya da 1980'ler ve 90'lardaki azınlık hükümetlerine dönüş endişesi nedeniyle hızlı satışa geçtiğine dikkat çekildi.

Dan Bogler'a göre yine de para politikası açısından bir umut ışığı var: zayıf bir hükümet demek güçlü bir merkez bankası demek.

Yazıya göre, TCMB ve başkanı Erdem Başçı şu andaki iktidar zamanında birçok sorunla karşılaştı.

Enflasyonun son dört yıldır, yani Başçı'nın göreve atanmasından beri, bankanın yüzde %5'lik hedefininin üstünde çıktığını da hatırlatan yazar, geçtiğimiz ay ekonomik büyümenin zar zor yüzde 32ü bulmasına rağmen enflasyonun yüzde 8'in üzerine fırladığını hatırlattı.

Financial Times yazarı Dan Bogler, bu durumun tek nedeninin "hiç de incelikle yapılmayan" siyasi baskıdan kaynaklandığını ileri sürdü.
Hatta Başçı'nın kendisinin de faiz oranlarını hızla ve büyük oranlarda indirmediği için "korkak" ve "hain" olarak adlandırıldığını belirten yazar, "Ancak artık Erdoğan ve dalkavukları aniden köşeye sıkışınca, belki Başçı bundan sonra faiz oranlarını yükseltme cesaretini kendinde bulabilecek" diye yazdı.

Bogler, Başçı'nın göreve güçlü enflasyonla mücadele referansıyla geldiğini ve geride bir tür miras bırakalbilmesi için dokuz aylık bir zamanı kaldığına dikkat çekiyor.

 

, FT: "Başçı artık sopa yemeyecek" urfahaber.com" title="urfahaber">urfahaber urfahaber sizlerle.