Türkiye’de ilk kez akıllı kitap olarak tasarlanan eser, karekod yönlendirmeleriyle okuru uygulamalı videolarla buluşturuyor.

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, atıksız mutfak hareketinin çok önemli olduğunu ve bunun yıllar sonra fark edileceğini söyleyerek “Atıksız mutfak, geri dönüşüm her birimizin hayat felsefesi haline gelmeli. Sıfır atık meselesi bu konuda duyarlılığımızı ortaya koyan önemli bir farkındalık oluşturdu. Türkiye’de çöpünün yüzde 10’unun üzerinde ayrıştıran ender belediyelerden bir tanesiyiz. Her gün ortalama 400 ton çöp topluyoruz. Hedefimiz bu çöplerin hepsini ayrıştırmak. Ortaya çıkardığımız çöpü dönüştürebiliriz. İstanbul geçmişte bu konuda büyük mesafeler kat etti” dedi.

İki yıl boyunca pek çok çalışmayı hayata geçirdiklerini kaydeden Şef Esat Özata “İki sene boyunca çok güzel işler yaptık. 6 dönem boyunca atıksız mutfak atölyeleri yaptık. ‘Atık yapma katık yap’ mottosuyla hareket ettik. Arta kalan yiyecekleri diğer yiyeceklerle entegre ettik. Kitabımız 60 tariften oluşuyor. Bunların 20 tanesi tatlı, 40 tanesi de diğer tariflerden meydana geliyor. Her tarifin altında QR kodu var” şeklinde konuştu.

Başkan Göksu ve beraberindekiler, Atıksız Mutfak Atölyesi öğrencileri tarafından sofralara yeniden kazandırılarak yapılan lezzetleri tattı. Ardından projeye katılan öğrencilere katılım belgeleri takdim edildi. Proje kapsamında hayata geçirilen İkincil Üretim Atölyesi’nde kadınların maharetli ellerinde yeniden üretilen eserler de düzenlenen sergi ile görücüye çıktı. Başkan Göksu ise sergiyi gezerek kursiyerlerden bilgi aldı. Öte yandan Şef Esat Özata ve kursiyerler, Atıksız Tarifler kitabında yer alan lezzetleri yaparak püf noktaları paylaştı.

Hibya Haber Ajansı