Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen imza töreni ile Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ve Çalık Holding Tekstil Grup Başkanı Ahmet Erdal Güncan arasında protokol imzalandı. İmzalanan protokol ile çevreye duyarlı ve insan sağlığına zarar vermeyen pamuk üretimi hedefleniyor.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu’nun yürütücülüğünde 1505-TÜBİTAK Üniversite-Sanayi İşbirliği ile hazırlanan projede, Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Çopur, Prof. Dr. Ali Fuat Tari ve Prof. Dr. Mehmet Şenbayram, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Cem Güneşoğlu yer alacak.
Çalık Holding’in alt kuruluşları Çalık Pamuk ve Çalık Denim’in desteğiyle, Çalık Holding müşteri kuruluş proje sorumlusu Kübra Elmas ve uzman Abdurrahim Yada’nın katıldığı çalışma ile tohumdan kumaşa kadar uzanan süreçte doğal renkli pamuk üretimi hedefleniyor.
Çevre Dostu ve Sürdürülebilir Tekstil Üretimi Hedefi
Tekstil endüstrisinin başlıca hammaddesi olan pamuk, genellikle beyaz olarak üretilirken, doğal olarak kahverengi ve yeşil gibi renk tonlarında da bulunabiliyor. Boyama gerektirmeyen doğal renkli pamuk, çevre dostu üretim sağlıyor ve özellikle çocuk kıyafetleri için tercih ediliyor. Doğal renkli pamuk kullanımı, tekstilde boyama için harcanan su, enerji ve kimyasal maddeleri önemli ölçüde azaltarak çevresel etkiyi düşürdüğü belirtiliyor.
Geleneksel pamuk üretiminde kullanılan kimyasal boyaların su tüketimini artırdığı gibi çevre ve insan sağlığına zararlı atık suların oluşmasına neden olduğunu belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, doğal renkli pamuk ise bu süreçleri ortadan kaldırarak su ve enerji gibi maliyetlerden tasarruf sağlanacağını belirtti.
Türkiye Ekonomisine Katkı Sunacak
Türkiye’de doğal renkli pamuk üretimi kısıtlı olduğu için projede, yurt içi ve yurt dışından temin edilen 14 genotip doğal renkli pamuk tohumu üzerinde çalışmalar yapılacak. İlk araştırmalar sonucunda üç genotipin Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklim koşullarına uyum sağladığı belirlendi.
Çalık Pamuk ve Çalık Denim ile yürütülecek geniş çaplı ekim çalışmaları sonucunda elde edilecek doğal renkli pamuklar, tekstil sanayiinde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüleceğini dile getiren Çalık Holding Tekstil Grup Başkanı Ahmet Erdal Güncan, böylece ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.
Bu çalışma, Türkiye’nin ekolojik ve sürdürülebilir tekstil ham maddesi üretiminde öncü bir rol üstlenmesine olanak tanıyacak ve doğal renkli pamuk üretiminde geniş bir üretim kapasitesi oluşturulması hedeflenecek.
Kaynak: HRÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü