Yapılan Taziye Evlerinde Kadın ve Erkek taziye evlerinin yapımı safhasında. Hani eşitlik vardı..
Gerek belediye ve gerek Urfa’daki aşiretler Arasında birçok taziye evi Urfa’da yapılmaktadır.
İlçe Belediyeleri ve Şanlıurfa’da kurumsallaşan ve dernekleşen Aşiretler de taziye evleri yapma yarışına girdiler bugünlerde…
Düğün salonu, kültür merkezi gibi işlev gören taziye evleri Şanlıurfa'nın yeni geleneksel unsuru olan önemli kültür değerleridir. Evlere taziyelerini sunmaya gelen ziyaretçiler artık evlerin dışına taşmış ve Şanlıurfa kültürünün yeni versiyonu olan çok önemli evler yapılmış ve bu evlere de taziye evleri denir.
Özellikle şehirde yaşayan insanların yakınlarını kaybedenler bu yeni kuşakın moderne kültürü olan taziye evlerinde misafirlerini ağırlamaya çalışıyorlar. Ancak bu yeni kuşak kültürü olan Taziye evlerinin çok önemli bir eksiği var. Bu eksik de bayanlar için taziye evi onu da yapsalar bu taziye evinin önemli ayağı tamamlanmış olur. Ha bir de çocuklu bayanlar için bayan taziye evlerinin yanında çocukların oyun oynayacağı oyun alanlarının da düşünülmesinde yarar var.
Şanlıurfa’da Bölgesinde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, başsağlığı dileklerini 3 gün boyunca taziye evlerinde kabul ediyor ve bu arada erkekler için yapılan taziye evleri kadınlar için hala sıkıntı devam ediyor.
Güneydoğu bölgelerinde yoğun göç ve kentleşme nedeniyle geniş aile yapıları düşünüldüğünde taziyelerin apartman dairelerinde gerçekleştirilmesinde yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek amacıyla sivil toplum örgütleri, hayırseverler ve belediyeler ile modern aline gelen dernekleşmiş Aşiretlere tarafından yıllar önce yapımına başlanan taziye evlerinin sayısında hızlı artış yaşanıyor ve maalesef kadın taziye evleri ise kimsenin aklına gelmiyor yada ikinci plana itiliyor.Tabiri caizse modern hayattaki şekliyle kadınlara negatif şekliyle bakılıyor bu taziye evlerinin yapımı safhasında.Hani eşitlik vardı ….
Güneydoğu ve Şanlıurfa başta olmak üzere bölgede genelinde erkekler için yüzlerce taziye evi yapılırken, ziyaretçileri ağırlamada bu mekânların sağladığı büyük rahatlık nedeniyle kadınlar için de taziye evi oluşturulmasına önem verilmeli ve hatta her yapılan taziye evlerinin hemen arkasında bayanlara da taziye yeri yapılmalı. Bunun yapılması için tüm sorumluların elini taşın altına koyması gerek.
ŞANLIURFA’DA TAZİYE KÜLTÜRÜ
Taziyeleri ziyarete gelen misafirler evvela başsağlığı dileğinde bulunmak ve içerideki toplulukla birlikte vefat eden için Kur’an dan ayetler veya Fatiha okurken, taziye sahipleri, acılarını paylaşmaya gelenlere de 3 gün boyunca çay ve mırranın yanı sıra yemek ikramında bulunur.
Taziye Kültürü Batı illerinde de yaygınlaşmaya başladı.
Taziye evleri dayanışma duygusunu geliştiriyor ve acıların paylaşılmasını sağlıyor. Batının birçok köyünde artık her köyün bile birer taziye evi var. Genellikle birbirini tanıyan insanların taziyesi aynı yerde yapılıyor. Bu da yeni bir dayanışma ağını oluşturuyor. Bölgeden göçten dolayı taziye evleri artık batı illerinde de yaygınlaşmaya başladı. Mersin, Adana, İzmir ve İstanbul’da da bölgeden göç edenlerin açtığı taziye evleri var.”
Taziye Evlerinde Kolaylık Vardı Ama Erkekleri İçini Kadınlar İçin Değil?
“Taziye evi bazı kolaylıkları da beraberinde getirdi. Birisine başsağlığı dileğinde bulunmak için evlere gidilmesine gerek kalmadı ama bu konuda kadınların işi daha zor. Bir kişi ailesiyle beraber taziyeye geldiğinde bazen uzun yoldan geldiği için kadın taziye evleri de şart ilimizde kadınların taziyelerini vefat edenin ev hanımına sunması bayanlar için zaruret haline gelmiş ve bu zaruretin bir an evvel giderilmesi gerekir.