Türkiye Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz ay bir açıklama yayınlayarak Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı alınan önlemler dahilinde kullanılmak üzere İncirlik Hava Üssü'nün açılması hususunda Amerikan Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında yeni görüşmeler başlatıldığını duyurdu.

12 Aralık tarihinde habercilerin sorularını cevaplayan Mevlüt Çavuşoğlu ''Çerçevenin içinde havadan destekleme var, İncirlik'in kullanılması olacak mı olmayacak mı, bu aşamaya yeni yeni geçiyoruz'' dedi.

Çavuşoğlu aynı zamanda Adana'daki üssün açılmasına yönelik görüşmelerin yeni başladığını ve ilgili taslağın müzakere edileceğini söyledi.

Çavuşoğlu ''Eğit-donat ve arazide neler yapılabileceği konusunda bir çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz. Çerçeve belli olduktan sonra detaylar müzakere edilecek. Amerika ile bu işi hızlandıralım dedik. Güvenlik güçleri ve istihbarat arasında görüşmeler yapılacak” dedi.

İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Siyaset Çalışmaları Merkezi Başkanı Sinan Ülgen, İncirlik'in Kobani'den 300 kilometre ve IŞİD'in fiili başkenti Rakka'dan 400 kilometre uzakta olduğunu söyledi. Koalisyon Körfezdeki üslerini kullanarak hedeflerine ulaşabilmek için günde neredeyse 2.000 kilometre uçuyor.

Ülgen,SES Türkiye muhabirine yaptığı açıklamada ''Mesafe azaldıkça, uçuş maliyeti ve zamanı da azalıyor. Bu da koalisyon güçlerinin karadaki olaylara müdahale hızını ve daha az yakıt tüketimi sayesinde koalisyon uçaklarının havada kalma zamanını arttırıyor'' dedi.

Ülgen'e göre IŞİD güçlerinin mobil hedefler olması ve uçakların hızlı bir şekilde kalkış yapıp mümkün olduğunca havada kalma gerekliliği sebebiyle söz konusu iki faktör işlevsel açıdan koalisyon çalışmalarına büyük ölçüde destek olacaktır. Ülgen, "Koşulsallık süresince, Ankara --İncirlik üssünün kullanılmasına izin vermeden önce BM'yi kendi pozisyonuna daha fazla yaklaşması için ikna etmeye çalıştı-- Esad'ı ortadan kaldırarak ve ılımlı ve/veya siyasi İslam tarafından yönetilen Suriye hükümeti ile bir bütünlük kurdu'' dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye IŞİD'in yanı başında duran varlığı ve IŞİD'in asker toplaması ve ülkede faaliyet gösteren para toplama ağları sebebiyle zaten risk altında. Bunun yanı sıra Türkiye bu noktada tamamlayıcı parçayı oluşturmuyor olsa da bir koalisyon üyesi, ve İncirliğin insansız uçaklar için kullanılmasına izin veriyor.''

Ülgen Türkiye'nin koalisyon savaş uçakları için İncirlik üssünün kullanılmasına izin vermesi ve IŞİD'in de Türk hedeflerini vurarak buna karşılık vermesi durumunda, Türkiye'nin konuya olan dahiliyetini azaltmak yerine karşılık vereceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye bir süredir, hava saldırıları ile desteklenen Suriye isyancılarının düzenleyeceği bir kara operasyonu ve Türkiye-Suriye sınırının uçuşa yasak bölge olmasına yönelik çözümü konusunda baskı yaparken, Türkiye'nin bu tutumu Ankara ve Washington arasındaki en büyük anlaşmazlığı oluşturuyor.

SES Türkiye muhabirine açıklamada bulunan Ankara merkezli beyin takımı UŞAK'tan transatlantik ilişkiler uzmanı Mehmet Yeğin, ''Türkiye IŞİD'e karşı mücadeledeki aktif dahiliyetine ön koşul olarak uçuşa yasak veya güvenli bölge talebinde bulunuyor. Türkiye hava üssünün açılmasının, bombalaması için bir uçağı göndermekten farksız olduğu sinyallerini verdi'' dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden güvenlik uzmanı Cenap Çakmak, İncirlik'e erişim sağlamanın IŞİD ile mücadelede kritik bir konu olmadığını söyledi.

Çakmak Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik öneminin abartıldığını ve İncirlik'in BM ve Türkiye arasındaki görüşmelerde bir siyasi baskı maddesi olmadığını, çünkü askeri operasyonlar için bölgede farklı seçeneklerin olduğunu belirtti.

SES Türkiye muhabirine açıklamada bulunan Çakmak ''Ancak böyle bir kararın veya anlaşmanın Türkiye'yi radikal terörizm ile bağlantısı olan olası tehditlere maruz bırakacağı düşünüldüğünde İncirlik üssünün kullanılmasına izin vermek Türkiye için birtakım güvenlik sorunlarına sebep olacaktır'' dedi.

Bu süre zarfında BM ve Türkiye ılımlı Suriyeli isyancıların IŞİD'e karşı mücadelesini destekleme konusunda anlaşmaya varırken, aralarında Suriyeli Türkmenlerin de bulunduğu Suriyeli isyancıların Merkezi Anadolu bölgesi Kırşehir'de bulunan Hırfanlı jandarması eğitim merkezinde eğitileceği söyleniyor.