63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

ABD Doları’nın güçlenmesiyle, ons altın satış baskısı içerisine girdi

İstanbul, 6 Şubat (Hibya) - Alnus Yatırım, ABD Doları’nın güçlenmesi nedeniyle, ons altının satış baskısı içerisine girdiğini açıkladı.

ABD Doları’nın güçlenmesiyle, ons altın satış baskısı içerisine girdi
Paylaş:

Alnus Yatırım'ın raporunda, BİST-100 endeksinin, dünkü işlem gününe; 24,09 puanlık düşüşle başladığı hatırlatıldı. Gün içerisinde derinleşen satış baskısı ile aşağıda 13.589,14 puan seviyesi test edilirken, seansın da; yüzde 2,17 oranında kayıpla aynı (13.589,14) puandan noktalandığı belirtilirken şu bilgiler verildi:

"Endeksin işlem hacmi; önceki günkü 201,3 Milyar TL’lik düzeyden 192,3 Milyar TL’ye geriledi. Puan bazında endekse en fazla negatif etki eden şirket hisseleri; 62,30 puan ile ASELS, 44,06 puan ile KLRHO ve 14,70 puan ile de BIMAS oldu.

Dün, yurt içi ekonomik takvimde; BDDK ve TCMB’nin 30 Ocak haftasına ilişkin Para, Banka ve Menkul Kıymet İstatistikleri takip edildi. KKM bakiyesi; haftalık bazda 232 Milyon TL azalış kaydederken, TCMB’nin brüt rezervleri ise; Döviz rezervlerindeki azalışa karşın, Altın rezervlerinden gelen etkiyle 2 Milyar 544 Milyon Dolar tutarında artış gösterdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında da; 7 Milyar 265 Milyon Dolar civarında artış görülürken, yurt dışı yerleşiklerin haftalık pay senedi ve DİBS işlemleri; sırasıyla 455 ve 722 Milyon Dolar civarlarında alış yönünde gerçekleşti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarını izlediğimiz küresel tarafta; her iki merkez bankasının da faiz oranlarını sabit bıraktığı görüldü. ABD’de takip ettiğimiz İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ise; son 8 haftanın en yükseğinde gelerek, önceki gün açıklanan ADP Özel Sektör İstihdam Raporu’nun ardından iş gücü piyasasına dair zayıflama sinyali üreten veri oldu. Keza, hafta başındaki federal hükumetin kapalılığı nedeniyle gecikmeli olarak açıklanan JOLTS(Açık İş Sayıları) datasında da; 2020 Eylül ayından bu yana en düşük seviyenin ortaya çıkmasıyla ABD istihdamındaki zayıflık bir kez daha gün yüzüne çıktı. Global haber akışları cephesinde ise; önceki gün iptal edilmesi gündeme gelen ABD ve İran arasında Cuma günü Umman’da gerçekleştirilmesi beklenen görüşmeye dair beklentileri takipteydik. Bu anlamda, ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen: ‘’İranlılar bizimle müzakere ediyorlar, çünkü onlara saldırmamızı istemiyorlar’’ sözü ve Trump’ın, hafta sonunda İranlı muhalifler ile Florida’da görüşeceğine dair haberler oldukça kritikti. Artan riskler borsalara satış getirirken, güvenli liman olarak ABD Doları’nın güçlenmesi nedeniyle; Ons Altın satış baskısı içerisine girdi ve ABD Doları’nın yanı sıra güvenli liman görevini ABD tahvillerinin de üstlendiği gözlemlendi.

Yeni günde şu an için; ABD ve Avrupa vadeli endeksleri ile Asya-Pasifik borsaları karışık bir seyir izliyor. BİST100 endeksinin, güne ‘satıcılı’ bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurt içi ekonomik takvimde; Hazine Nakit Dengesini takip edeceğiz. Asya seansında Japonya’dan gelen Hane Halkı Harcamalarını(zayıf geldi) izlediğimiz küresel tarafta ise, günün devamında ekonomik verilerden ziyade; İran ve ABD heyetlerinin görüşmesine odaklanacağız. Yine, Rusya-Ukrayna savaşı gibi diğer jeopolitik riskler ve ticaret savaşları sürecine ilişkin haber akışları da; piyasalarda oynaklıklara neden olabilir."

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.