63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

Bakan Bolat: Türkiye–ABD ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da ABD Ticaret Odası ve ABD iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek Türkiye–ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Bolat: Türkiye–ABD ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefi
Advert
Paylaş:

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Bolat, küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Türkiye’nin son 22 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydettiğini ifade eden Bolat, 2025 yılı itibarıyla milli gelirin 1,6 trilyon dolara ulaştığını söyledi. İhracattaki artışa da değinen Bolat, 2025 yılında 390 milyar dolarlık hedefin gerçekleştiğini, 2026’nın ilk çeyreğinde ise ihracatın 63 milyar doları aştığını kaydetti.

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 2025 yılında 38,6 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, ABD’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracat pazarı ve dördüncü büyük ithalat ortağı olduğunu hatırlattı. Bolat, iki ülke liderleri tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Yatırım ortamına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bolat, 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların 290 milyar doları aştığını ifade etti. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısının yaklaşık 89 bine ulaştığını belirten Bolat, bunların 2 bin 300’den fazlasının ABD sermayeli olduğunu söyledi.

Türk müteahhitlik sektörünün küresel ölçekte güçlü konumunu sürdürdüğünü dile getiren Bolat, Türk firmalarının 138 ülkede 12 bin 800’den fazla proje üstlendiğini ve toplam proje büyüklüğünün 559 milyar doları geçtiğini aktardı. ABD’de ise Türk firmalarının 51 projede yaklaşık 2,9 milyar dolarlık iş üstlendiğini belirtti.

Bolat ayrıca, ABD ticaret politikalarındaki gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade ederek, ticaret önündeki engellerin azaltılması ve ek tarifelerin düşürülmesine yönelik beklentilerin ABD tarafına iletildiğini söyledi. Türkiye’nin dijital hizmet vergisinin düşürülmesi ve bazı ticari yükümlülüklerin kaldırılması gibi adımlar attığını da hatırlattı.

İki ülke iş dünyası arasındaki iş birliğinin güçlenmesinin önemine dikkat çeken Bolat, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğini ifade etti.

 

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.