63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

DİSKİ’den Atıksu Arıtma Tesisi açıklaması

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ), Ergani İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi kapsamında halkın katılımı toplantısı gerçekleştirdi.

DİSKİ’den Atıksu Arıtma Tesisi açıklaması
Paylaş:

DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, İslam Kalkınma Bankası finansmanı ve İller Bankası A.Ş. (İLBANK) aracılığıyla yürütülen “Türkiye: Deprem Yeniden Yapılandırma Projesi” kapsamında planlanan tesis için düzenlenen toplantı, Ergani Belediyesi’nde yapıldı. Toplantıya Ergani Belediyesi eşbaşkanları Birsen Azak Bayar ve Şiyar Güldiken, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 2'nci Bölge Dairesi Başkanı Serkan Karyağan, 141 bini aşkın nüfusa sahip Ergani’de mevcut bir atıksu arıtma tesisinin bulunmamasının çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Karyağan, projeyle birlikte atıksu kaynaklı kirliliğin önüne geçilmesinin ve halk sağlığının korunmasının hedeflendiğini ifade etti.

Çevre Mühendisi Necdet Buluş ise tesisin ileri biyolojik arıtma sistemiyle çalışacağını belirterek, uzun süreli havalandırmalı aktif çamur prosesi sayesinde atıksulardan organik maddelerin yanı sıra azot ve fosforun da giderileceğini ifade etti.

Tesisin Ergani ilçesi Boncuklu Mahallesi’nde inşa edileceğini belirten Buluş, projenin 2058 yılı için yaklaşık 209 bin kişilik nüfus projeksiyonu dikkate alınarak tasarlandığını ve arıtılmış suyun Boğaz Çayı’na çevreye zarar vermeyecek şekilde deşarj edileceğini söyledi. Tesis bünyesinde ön arıtma üniteleri, biyolojik arıtma havuzları, ikincil çökeltme tankları ve çamur işleme sistemlerinin yer alacağı bilgisi paylaşıldı.

Yaklaşık 9 milyon Euro maliyetle hayata geçirilmesi planlanan Ergani İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi için 30 Nisan 2026 tarihinde müşavir (danışman) firmasının belirlenmesi amacıyla ihaleye çıkılacağı açıklandı. 

Bilgilendirme ve raporlama sürecinin tamamlanmasının ardından Ergani’de uzun süredir ihtiyaç duyulan modern atıksu arıtma altyapısının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte ilçenin artması öngörülen nüfusuna rağmen sürdürülebilir 

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.