63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

El Nino oluşma olasılığı, 2027'de küresel sıcaklıkları rekor seviyelere çıkarabilir

Stockholm, 9 Şubat (Hibya) - Meteoroloji ajansları ve iklim bilimcileri, bu yılın sonlarına doğru Pasifik Okyanusu'nda El Nino oluşma olasılığına işaret etti; bu fenomen, 2027'de küresel sıcaklıkları tüm zamanların rekor seviyelerine çıkarabilir.

El Nino oluşma olasılığı, 2027'de küresel sıcaklıkları rekor seviyelere çıkarabilir
Paylaş:

Hem ABD hükümetinin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) hem de Avustralya Meteoroloji Bürosu, bazı iklim modellerinin El Nino'yu öngördüğünü ancak her ikisinin de bu sonuçların belirsizlikler içerdiği konusunda uyardığını belirtti.

Uzmanlar henüz emin olmak için çok erken olduğunu, ancak Pasifik'teki deniz yüzeyi sıcaklıklarının yayılımında 2026'da bir El Niño'nun oluşabileceğini düşündüren sinyaller olduğunu söyledi.

Pasifik'teki okyanus sıcaklıkları döngüsü, El Nino güney salınımı (ENSO) olarak biliniyor ve dünya çapındaki aşırı iklim olaylarıyla bağlantılıdır.

Ortalamadan daha sıcak sular ekvatoral Pasifik'in doğusunda toplandığında ve Amerikan kıtasının kıyılarına kadar uzandığında, bu El Nino olarak bilinir ve küresel sıcaklıklara bir artış getirme eğilimindedir ve Avustralya'da daha kuru ve daha sıcak koşullarla ilişkilendirilebilir.

Monash Üniversitesi'nde iklim bilimcisi ve ABD hükümetinin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi eski uzun vadeli tahminler başkanı Dr. Andrew Watkins “Batı tropikal Pasifik'te çok miktarda sıcak su birikmiş durumda. Tipik olarak, ticaret rüzgarları hafiflediğinde bu su doğuya doğru hareket edecek ve Güney Amerika açıklarındaki bölgeleri ısıtacaktır.'' dedi.

ABD merkezli bağımsız Berkeley Earth araştırma grubunda araştırma bilimcisi olan Dr. Zeke Hausfather de, 2023 ortalarında oluşan ve Nisan 2024 civarına kadar süren bir El Nino'nun 2024 yılında küresel sıcaklıklara yaklaşık 0,12 derece eklediğini söyledi.

“Eğer El Nino bu yılın ilerleyen aylarında gelişirse, muhtemelen Kasım-Ocak aylarında zirve yapacak ve 2026'dan ziyade 2027 küresel yüzey sıcaklıklarını etkileyecektir.

“Bu nedenle, orta ila güçlü bir El Nino oluşursa, 2027'nin [küresel sıcaklık için] yeni bir rekor kıracağını tahmin ediyorum.” "El Nino olayı sonunda gelişiyor." dedi.

 

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.