63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
Şanlıurfa Valilik

KELAYNAKLAR DOĞAYA SALINDI

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Birecik’teki Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne bağlı Kelaynak Üretme İstasyonu’nda kelaynakların doğaya salınması programına katıldı.

KELAYNAKLAR DOĞAYA SALINDI
Advert
Paylaş:

 

1977 yılında kurularak hizmete başlayan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kelaynakların üretim ve korunma çalışmalarının yürütüldüğü istasyonda konuşan Vali Şıldak, her yıl 14 Şubat’ta geleneksel olarak gerçekleştirilen doğaya bırakma programının önemine dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uhdesinde faaliyet gösteren, Bölge Müdürlüğü bünyesinde şeflik olarak yapılandırılan istasyonda 8 personelin görev yaptığını belirten Şıldak, bugün 277 kelaynağın kafes bölümünden alınarak doğal yaşam alanlarına, kayalıklardaki yuvalarına nakledileceğini ifade etti.

Kelaynakların yılda iki kez kontrollü olarak doğal ortama bırakıldığını kaydeden Şıldak, Haziran ayı sonunda ise göç döneminde kuşların yeniden uğurlandığını, geçtiğimiz yıl göçe uğurlanan 45 kuştan 17’sinin göç ettiğini, diğerlerinin ise bölgede kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Dünyada kelaynakların iki ana bölgede bulunduğunu belirten Şıldak, göç edebilen türün Türkiye’de, yalnızca Birecik’te yaşadığını kaydederek Birecik’in simgesi haline gelen kelaynakların korunmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Programda, kelaynakların üreme dönemine doğru yeni bir sürece girdiğini belirten Vali Şıldak, bu sürecin Birecik ve Şanlıurfa için önemli bir doğal değer olduğunu söyledi. Vali Şıldak, ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar teşkilatına, görevli personele ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederek, kelaynakların yanı sıra Şanlıurfa’nın bir diğer önemli değeri olan Urfa ceylanlarının da aynı hassasiyetle korunduğunu dile getirdi.

Programa Kaymakam Mustafa Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Begit, ilçe protokolü ve kurum temsilcileri de katıldı.

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Şanlıurfa Valilik Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.