63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

Wang Yi, UAEA Başkanı Grossi ile görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün Beijing'de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi ile bir araya geldi.

Wang Yi, UAEA Başkanı Grossi ile görüştü
Paylaş:

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün Beijing'de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi ile bir araya geldi.

Wang Yi, kargaşalarla dolu dünyada belli bir ülkenin kendi gücüyle kuralları çiğnediğini, bunun sonucunda 2. Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzenin eşi görülmemiş sınamalarla karşı karşıya kaldığını, merkezinde Birleşmiş Milletler bulunan uluslararası sistemin güven krizine girdiğini, dünyanın da "orman kanununa" dönme riski taşıdığını dile getirdi.

Ortadoğu'da yayılan savaşlara değinen Wang Yi, nükleer tesislerin hedef alınmasının telafisi mümkün olmayan ciddi sonuçlar doğuracağını ve bölge halkına büyük acı yaşatacağını vurguladı. Wang Yi, çatışmaların tırmanarak dünya barışı ve bölge istikrarını tehdit etmesinin önlenmesi çağrısında bulunarak, sadece ateşkes ve diyaloğun çatışmaları kökünden çözebileceğini dile getirdi.

Wang Yi, çok taraflılığa bağlı kalan Çin'in BM Şartı'nı korumaya, BM'yi güçlendirmeye ve daha adil bir küresel yönetişim sisteminin tesis edilmesini sağlamaya hazır olduğunu aktardı.

UAEA'nın rolüne dikkat çeken Wang Yi, Çin'in kurumla işbirliğini güçlendirmeye, uluslararası nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sistemini korumaya ve dünya barışına katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

UAEA Başkanı Grossi, dünyadaki endişe verici belirsizlikler karşısında tüm ülkelerin el ele vermesi gerektiğini ifade etti. Grossi, Çin Cumhurbaikanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu dört küresel inisiyatifin Çin'in uluslararası düzene yönelik kararlı desteğini yansıttığını ve bunun UAEA tarafından takdirle karşılandığını kaydetti. Grossi, Tek Çin ilkesini izleyen kurumun önemli üyesi olan Çin'le sıcak sorunların çözülmesi, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı gibi konularda eşgüdümü artıracağına ve birlikte dünya barışı ile istikrarını koruma çabalarını sürdüreceğine işaret etti.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Sarkuysan'ın 2026 beklentileri

Akışın sonuna geldiniz.