63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

Dr. Asoğlu, trigeminal nevralji hakkında bilgiler paylaştı

Şanlıurfa, 30 Mart (Hibya)- Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Uzmanı Dr. İbrahim Asoğlu, toplumda “delirten hastalık” olarak bilinen trigeminal nevralji hakkında bilgiler paylaştı.

Dr. Asoğlu, trigeminal nevralji hakkında bilgiler paylaştı
Paylaş:

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Uzmanı Dr. İbrahim Asoğlu, trigeminal nevraljinin genellikle yüzün tek tarafında görülen, kısa süreli ancak son derece şiddetli ağrı ataklarıyla karakterize olduğunu belirtti. Ağrıların çoğu zaman saniyeler sürdüğünü ifade eden Asoğlu, hastaların bu durumu “elektrik çarpması” ya da “şimşek çakması” şeklinde tarif ettiğini aktardı.

Ağrının; alt çene, ağız köşesi, üst çene, burun kenarı, yanak ve nadiren göz içi bölgelerinde hissedildiğini aktaran Asoğlu, konuşma, yemek yeme, diş fırçalama, yüz yıkama ve tıraş olma gibi günlük aktivitelerin ağrıyı tetikleyebildiğini vurguladı. Asoğlu, bu nedenle hastaların çoğu zaman bu eylemlerden kaçınmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Yanlış teşhislerin de sık yaşandığını belirten Asoğlu, ağrının yerleşimi nedeniyle hastaların diş hekimlerine veya kulak burun boğaz uzmanlarına başvurabildiğini, hatta bazı vakalarda sağlıklı dişlerin çekilebildiğini kaydetti. 

Asoğlu, hastalığın yaklaşık 10 bin kişide bir görüldüğünü ve yaşla birlikte sıklığının arttığını söyleyerek, kadınlarda biraz daha fazla rastlandığını kaydetti.

Trigeminal nevraljinin çoğunlukla trigeminal sinirin beyin sapındaki bir damar tarafından baskıya uğraması sonucu ortaya çıktığını belirten Asoğlu, bazı hastalarda ise multipl skleroz plakları, tümörler ya da nedeni bilinmeyen durumların hastalığı tetikleyebildiğini söyledi. Ayrıca bazı vakalarda diş çekimi ve dental işlemler sonrasında da gelişebildiğini ekledi.

Tedavi yöntemlerine de değinen Asoğlu, ilaç tedavilerinin yanı sıra sinir blokajları, radyofrekans uygulamaları ve cerrahi seçeneklerin hastaya özel olarak değerlendirildiğini belirtti. 

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.