63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

Yaban domuzlarının ekosistem ve halk sağlığına etkileri Muğla’da masaya yatırıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Yaban Domuzlarının Doğaya, Biyolojik Çeşitliliğe ve Halk Sağlığına Etkileri” konulu toplantı, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yaban domuzlarının ekosistem ve halk sağlığına etkileri Muğla’da masaya yatırıldı
Paylaş:

Toplantıya Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Ömer Kahraman, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ünsal Paşalı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve alanında uzman akademisyenler katıldı.

Toplantının gündeminde; yaban domuzlarının şehir merkezlerine inmelerinin nedenleri, ekolojik etkileri, taşıdıkları hastalıklar ve bu konuda alınabilecek kısa ve uzun vadeli tedbirler yer aldı. Ayrıca, yaralı yaban hayvanlarının tedavi süreçleri, zoonotik hastalıklar ve antibiyotik dirençleri ile ilgili bilimsel sunumlar gerçekleştirildi.

Paşalı, yaban domuzlarının şehir merkezlerine inmesiyle ilgili yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bugün burada alanında uzman akademisyenlerimizin katkılarıyla ekolojik denge, yaban domuzlarından bulaşan hastalıklar ve alınabilecek önlemleri konuşuyoruz. Yalnızca Muğla’da değil, Türkiye’nin pek çok ilinde yaban domuzu sorunu yaşanıyor. Toplantı sonunda hazırlanacak sonuç raporunu, ilgili tüm kurum ve paydaşlarla paylaşacağız.”

Kahraman ise 2020 sonrası yaşanan büyük orman yangınlarının yaban domuzlarının yaşam alanlarını yok ettiğinden bahsederek “Yemek atıkları ve bilinçsiz besleme davranışları nedeniyle yaban domuzları şehir merkezine kadar indi. Bu durum hem sağlık açısından hem de trafik güvenliği açısından ciddi riskler barındırıyor. Bu süreçte iş birliği içinde olduğumuz Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.