63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
GÜNCEL

Von der Leyen: Baltıklar Avrupa’nın Doğu sınırında test ediliyor

Vilnius, 26 Mayıs (Hibya)-Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Litvanya’daki açıklamasında Rusya’nın hibrit tehditlerine dikkat çekerek savunma, dayanıklılık ve AB güvenlik mimarisine ilişkin mesajlar verdi.

Von der Leyen: Baltıklar Avrupa’nın Doğu sınırında test ediliyor
Advert
Paylaş:

von der Leyen, Litvanya’nın Vilnius kentinde yaptığı açıklamada Baltık ülkelerinin güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Von der Leyen, “Baltık ülkelerinde insanlar birçok kişinin başka bir döneme ait sandığı şeyleri yaşıyor: hava saldırısı alarmları, sığınaklara inen aileler, kapanan okullar, kesintiye uğrayan ulaşım. Bu, 2026’da Avrupa’nın doğu sınırındaki gerçekliktir.” ifadelerini kullandı.

Rusya’yı işaret eden von der Leyen, “Bunlar izole olaylar değil. Bu, demokratik toplumlarımızı istikrarsızlaştırmaya yönelik kasıtlı bir stratejidir.” dedi.

Baltık ülkelerinin dayanıklılığına dikkat çeken von der Leyen, Avrupa’nın tam dayanışma içinde olduğunu belirterek, “Avrupa Estonya, Letonya ve Litvanya ile tam dayanışma ve birlik içindedir.” ifadelerini kullandı.

Savunma hazırlıklarına ilişkin konuşan von der Leyen, SAFE mekanizması kapsamında Baltık ülkelerine ek 12 milyar euro sağlanacağını, Litvanya planının imzalandığını ve Estonya ile Letonya için de sürecin hazır olduğunu söyledi.

Ayrıca anti-drone sistemleri, hava savunması ve kritik altyapı korumasına yatırım yapıldığını belirten von der Leyen, “Doğu Kanadı Gözetimi (Eastern Flank Watch) Avrupa güvenlik mimarisinin merkezi bir ayağı olmalıdır.” dedi.

Von der Leyen, hibrit tehditlere karşı AB’nin ortak bir protokol geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Caydırıcılık barışı korumak için en iyi stratejidir.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber 63Urfahaber.com | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.